Utflykt till Hallsbergs stenar.

Igår, i ett fantastiskt soligt och fint väder, gav vi oss iväg på en spännande utflykt till Hallsbergs stenar utanför Lövestad. Efter en liten busstur möttes vi av ett glatt gäng pensionärer från Färs Härads Hembygdsförening som skulle guida oss runt på museet. Alla elever delades upp i mindre grupper och fick gå runt på olika stationer och lära sig hur det var förr i tiden.

I bostadshuset fick vi se hur man bodde med möbler, husgeråd, textilier och dräkter m m. I logen och stallet kunde vi titta på gamla lantbruksmaskiner, hästvagnar, redskap och snickerimaskiner från 1920-talet. På loftet ovanför stallbyggnaden fick vi se olika hantverk, t.ex. sadelmakare, träskomakare, skomakare samt redskap för linberedning och vävning m m. Dessutom fick vi uppleva hur skolan fungerade förr i tiden och även hur det såg ut när man gick och handlade i affären.

I trädgården framför Möllehuset fick vi titta och känna på Hallsbergs stenar som har blivit kända för att Nils Nilsson i mitten på 1800-talet huggit in bilder och texter i 13 stora stenar med hjälp av en slags hammare.

Vi hade en fantastisk dag med nyfikna och intresserade elever!

image image image image image image image

En reaktion på “Utflykt till Hallsbergs stenar.

1. Ja det verkar ha varit en riktig toppendag. Isabell berättade med stor inlevelse om allt ni hade hört och sett under dagen.